ÖZEL GÜVENLİK GÖREVLİSİ GÖREV TANIMI :
5188 Sayılı Özel Güvenlik Kanunu ve mevzuatları doğrultusunda, Görev yeri ve alanı içerisinde Resmi Kolluk yetkileri ile Güvenlik, Koruma, yönlendirme hizmetlerinin verilmesi ve koordinasyonudur.
Resmi Özel Güvenlik Görevlilerinin yasal yetki alanlarına giren durumlarda, ilgili mevzuat ve hareket talimatlarına uygun olarak önlem alarak en yakın Kolluk Kuvvetleri ile bağlantı kuracaktır.
Hizmet Alan’ ın tesislerinde Özel Güvenlik Hizmetlerinin yürütülmesi için;
*- Tesis Giriş ve Çıkışların Özel Güvenlik Kontrolünde sağlanması,
*- Özel Güvenlik Devriye Hizmetlerinin verilmesi,
*- CCTV İzleme ve Kayıt İzlemesinin 7/24 Özel Güvenlik tarafından sağlanması,
*- Otopark denetim ve Kontrol hizmetinin Özel Güvenlik Görevlisi tarafından sağlanması,
*- Kamu Genel Kolluk birimleri ile Koordinasyon ve ilişkilerin Özel Güvenlik Birimi tarafından sağlanması gerekmektedir.
ÖZEL GÜVENLİK GÖREVLİSİ YETKİ VE SORUMLULUKLAR :
Özel Güvenlik Görevlisi 5188 Sayılı Özel Güvenlik Hizmetlerine dair Kanun ve Yönetmeliklerine uygun olarak görev yapmaktadır.
*- Özel Güvenlik Görevlisi Kanun ve yönetmelikler gereği Görev alanı ve sorumluluk bölgesi içinde;
*- Özel Güvenlik Görevlisi Görevde bulunduğu mesai saatleri sırasında Kamu Genel Kolluk yetkilerine ve yaptırımlarına sahiptir
*- Özel Güvenlik Görevlisi Kimlik sorabilir
*- Özel Güvenlik Görevlisi Suç ve Suç unsurlarına bağlı olarak Üst araması yapabilir
*- Özel Güvenlik Görevlisi Yakalama ve yakalamaya müteakiben 24 saat süreli alı koyma yetkisine sahiptir
Özel Güvenlik Görevlileri bu ve benzeri durumlarda kendilerine direnilmesi ve karşı koyulması halinde Türk Medeni Kanununun 981.nci mad., Borçlar Kanunun 52. nci Mad. TCK. Nun 49.ncu Mad. 1. Fıkrası ve 1 ve 2. Bentlerine göre zor kullanma yetkileri vardır.
5188 Sayılı Özel Güvenlik Hizmetlerine dair Kanun ve 765 Sayılı TCK. Nın 49. Mad. 5237 Sayılı Yasa ile kendilerine verilen ZOR KULLANMA yetkilerini kullanabilirler, KELEPÇE TAKABİLİRLER.